sannevanderplas.reismee.nl

Het project: Blessed Camp!

Woensdag was het dan zover, het vertrek naar het project! 's Ochtends werd ik door twee mannen van het project opgehaald. Op tijd zelfs, dat had ik niet verwacht!;D De reis van de stad Mombasa naar het landelijke Msambweni ging wel even duren, dus ik ging er lekker, plakkerig uiteraard, voor zitten. We lieten de stad achter ons en naarmate we langer in de auto zaten, werd het landschap steeds mooier en groener! Dan pas komt het besef een beetje: Wow, ik ben er echt!

Kenianen zijn al van het hartelijk welkom heten, maar op het project helemaal! Ik verblijf in een gebouwtje van het project, het Action Ministry House, waar ik opgevangen wordt door leraar Leonard en zijn superlieve vrouw Phoebe. Hele lieve mensen hier, dus ben erg blij dat ik hier mag verblijven! En voor alle mensen thuis die grapjes hebben gemaakt over gaten in de grond en buitendouches, de voorzieningen zijn hier prima. Gewoon een normale wc en een simpele douche met vier muren en een deur die op slot kan. Weliswaar een koude douche, maar als ik met de klamheid hier mocht kiezen tussen warm of koud water had ik het ook wel geweten ;) En ja er lopen af en toe beestjes rond, maar wat dat betreft kijk ik niet verder dan mijn klamboe lang is. En het heeft ook wel iets hoor, begroet worden door een duizendpoot van 15 cm als je de wc deur opent.

Over het project! Voor de mensen die niet precies weten wat het project inhoudt, hier wat officiële informatie van de Doingoood-site (http://www.vrijwilligerswerk-afrika.nl/).

Blessed Camp is een dorp met een populatie van ongeveer 76 volwassenen en 100 kinderen. De oudste generatie werd getroffen door lepra, maar de ziekte is nu niet meer besmettelijk.Gelukkig komen nieuwe gevallen van lepra niet meer voor in Kenia, maar helaas lijden de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van deze mensen wel onder het stigma. Hierdoor zijn zij verstoten uit de gemeenschap en hebben zij nagenoeg geen toegang tot de onderwijs en medische zorg.

(http://www.vrijwilligerswerk-afrika.nl/blessed-camp.html)

Ik ben nu 2,5e dag op het project en 's ochtends ben ik aanwezig geweest bij de medicals (waar de leprapatiënten worden behandeld en er jiggers, vliegen die onder de huid van de voet gaan zitten, worden verwijderd) en bij het project waarmee de vrouwen hier inkomen kunnen genereren. Een andere vrijwilligster, Bea, leert de vrouwen allerlei handwerktechnieken zodat zij producten zoals kleding of kussenhoezen kunnen maken en verkopen om zo een inkomen binnen te krijgen. Ja mam, ik kan nu ook een knoop aanzetten!;) Dan zijn er nog twee vrijwilligers, Lotte en Arend, die een medische achtergrond hebben dus zij kunnen goed helpen bij de leprapatiënten en de jiggers verwijderen. Gezellig groepje zo! Ik ga vooral helpen in het schooltje, dat maandag pas weer begint dus vanaf dan meer info over mijn werkzaamheden. Deze week kon ik ‘s middags dus relaxen, praatjes maken en rustig bijkomen van alle veranderingen.

Nouja, bijkomen. Die veranderingen zijn juist leuk! Als blanke ben je hier een hele bezienswaardigheid. Een groepje 'Mzungu bye!'-schreeuwende kinderen kan alleen tot enige vorm van stilte worden gebracht door alleen maar even terug te zwaaien. Er wordt veel aan je gevraagd hoe het gaat, naar je gezwaaid, je krijgt handen te schudden en je wordt veel welkom geheten. Zelfs door de groenteboer. (Had ik natuurlijk weer niet door omdat ik me starend stond af te vragen of dat wat ik zag nou een mini-courgette was of een Afrikaans soort groente. Echt heel klein!).

Ook is het leuk om te merken dat je je aanpast. Het gaat hier allemaal niet zo snel. Heb ik gelukkig geen moeite mee. En alles is hier 'handiger'. Heb deze week Ugali ('African cake') en vis met de hand gegeten. Makkelijk hoor, dat laatste beetje rijst met je vinger op je vork schuiven (dat deed ik eigenlijk altijd al maar hier mag het ;p). Ik ben al zover dat ik insecten met de hand te lijf ga, de kleintjes dan. En vandaag moest er met de hand een wasje gedraaid worden! Ik moest eerst even mijn 'manier' laten zien, ben toen uitgelachen en vervolgens heeft Phoebe al het werk gedaan. Nu weet ik hoe het moet (of zou moeten gaan) en ga het de volgende keer zelf doen. Echt waar!

Nog leuker is het om nieuwe dingetjes te ontdekken. De eerste nacht lag ik een beetje te draaien. Ik wilde graag languit liggen zonder dat m'n tenen nèt iedere keer de klamboe raakte. Terwijl ik druk aan het passen en meten was, viel de stroom even weg en viel de ventilator stil. Op een héél 'bezig moment' een onverwachts real-life natuurconcert! Het echte Afrika!

Love,

Sanne

(PS. Ariën en Laus, écht bedankt voor jullie Swahili-boekje! Erg handig om (op het project) gelezen te hebben dat het gebruikelijk is om voor het eten je handen te wassen met het water dat de gastvrouw je aanbiedt. Beter dan mijn eerste reactie in Mombasa: 'Oh, heb net gedoucht joh! Is dat ook goed?!' XD)

mallory

Mooi blog!! Heel veel succes :) geniet ervan daar

Marjolein

Ooh wat een heerlijk Sanne-verhaal weer! Ik zit te genieten van achter mijn computer. Je moet toch maar de nieuwe Floortje Dessing worden hoor, dan kunnen we tenminste een hele documentaire zien als je terug bent! ;) Have fun en blijven schrijven graag!

Kwa heri ('tot ziens' in Swahili),

Liefs Marjolein

Ariënne

Joehoooeee!

Wat fijn om te lezen dat je 't zo naar je zin hebt! Je hebt het weer leuk en vermakelijk opgeschreven.
Wel lekker dat je maandag pas hoeft te beginnen. Kun je nog rondkijken en kennismaken. Onwijs leuk, zo'n warm welkom. Wat primitiviteit betreft valt het gelukkig mee dan. Je hebt gelukkig altijd iemand om advies te vragen, Phoebe klinkt aardig.
Leuk hè, met je handen eten? :D

Nou meid, zet 'm op hè! Fijn weekend :)
Knuffel & xxx

Jessica

Hoi sanne,
wat leuk dat je een blog bij houd ga het zeker volgen!
En nog leuker en super dat je weer aan de alag kan gaan! Fijn dat je het zo naar je zin hebt! Geniet, geniet! En heel veel plezier! Zet um op!
groetjes jessica

soulliemaat aka Imre

je bent het dan wel primitiever gewend chiller, ik kan me nog een wctje herinneren die wat handwerk in de spoelbak nodig had om door te kunnen spoelen haha! leuk verhaaltje heb je weer geschreven! Beter gaan die vliegen niet onder jouw voetjes zitten! heeeel veel plezier op het schooltje maandag!
kus!

Mama

Goejesnavonds Sanne,

Hoe is het nou!? Mooi verhaal heb je weer geschreven hoor, gisteravond laat nog even gelezen, je pa probeert op zijn manier de afrikaanse woorden uit te spreken, nou dan weet je wel hoe dat gaat...! (grapje)
Lekker dat jij daar ook nog wat huishoudelijke tips krijgt (goed onthouden allemaal).
Ik ken een tante die niet van mieren houdt die denk ik zit te gruwelen van alle beestjes die bij jou rondlopen! Jij went er al aan, hoeven wij voortaan niet meer ons bed uit om 's avonds een eng beest te vangen op je slaapkamer (hooiwagentje)! Ben verder ook wel benieuwd hoe het weer bij jullie is, als ik dat opzoek zie ik dat het rond de 30 graden is, is dat nog een beetje te doen? Je hebt met dat vochtige klimaat zeker nog meer krullen dan je al had ;)?
Wens je heel veel succes maandag op school, misschien kun je deze kindertjes ook nog een nederlands versje leren....! Groetjes van ons allemaal!!
XXXXX

tante annet

ha Sanne, wat leuk om je reisverhaal te lezen. zo te
lezen heb je het best naar je zin en je leert er ook nog
een beetje huisvrouw te worden ha ha. zal je goed
uitkomen! veel plezier met de kindjes binnenkort en wij
hopen je verslagen te blijven volgen. veel liefs van ons

Laus

Saaannn :D
Wat gaaf hee om dit allemaal te lezen!! (je moet echt wat met dit column-talent gaan doen! :D)
Net of we er allemaal zelf bij zijn, ik zie het ook al helemaal voor me zeg :) Die beestjes iehhh xDD Nou, dan kun je bij een volgende vakantie die vliegenmepper thuislaten als ik hysterisch loop te gillen vanwege een mot haha :p Ninja Sanne hiiii-ja!
Goed om te horen dat het aanpassen je gemakkelijk afgaat en dat het allemaal goed gaat daar :)
Ook super dat het heel aardige mensen zijn/dat het klikt!
Ben benieuwd wat je vanaf maandag in het schooltje te wachten staat... zet 'm op :) En we lezen het vast gauw weer hier ^^ Tja wat kan ik verder nu nog schrijven....je bent echt een held meid :) Zit ik hier 'n beetje op de bank met thee en 'n kitkat en jij bent daar gewoon een beetje een heel dorpje aan 't bijstaan. Je bent een kanjer!!

ma :)

Lieverd, wat een prachtig verhaal. En wat geweldig dat je nu in het echte Afrika zit, zoals je beschrijft, want dat wilde je zo graag. Volgens mij heb je je baan gevonden in het schrijven van boeken ofzo. Ik heb genoten. Die gave van jou had ik nog niet ontdekt. En wat is het toch heerlijk dat je zo gastvrij bent ontvangen en dat je zo geniet van alles om je heen. Ik vindt het allemaal maar heel bijzonder, als je het filmpje bekijkt zie ik mensen die ondanks hun handicap je tegemoet lachen en al die kindertjes, lijkt mij heerlijk om die om je heen te hebben, de vreugde springt ervan af, echt iets voor jou. En morgen dan naar het schooltje dat gaat helemaal goed komen daar ben ik van overtuigd. Trouwens, dus dat verhaal met die bak water op het dak die gevuld wordt om te douchen klopte ook niet helemaal of toch wel? En die duizendpoot help...... de kriebels lopen over mijn rug!! Op wc in de badkamer zit ik steeds, nadat P gisteren het plafond gesloopt heeft voor de verbouwing te kijken naar de eventuele spinnen die naar beneden zouden komen maar die er helemaal niet zijn, griebel, ik wil maar even zeggen.... dat ik je echt stoer vindt!! ha, ha, :) ik doe je het niet na. Lieverd, ik zie uit naar je volgend verhaal, en hele dikke knuffels liefs ma xxx

Kimmy

Hey Sann!!

Heb eindelijk je blog gevonden :) Wat super stoer klinkt het allemaal! En zoals al gezegd, je schrijft het heel boeiend op, ik boek bijna zelf een ticket naar Afrika (bijna he :P). Nee echt stoer dat je het doet. Gelukkig geen gaten in de grond als wc, dat scheelt weer :P Fijn dat je zo enthousiast onthaald wordt. Hoe is het met alle science slimmerds die daar rondlopen? Heb je die al ontmoet?

Als het goed is heb je vandaag je eerste dag op het schooltje gehad? Ik ben benieuwd naar je verhalen daarover!

Heel veel plezier meis, ik ben ook erg benieuwd naar alle foto's!

Dikke knuf! En een pootje van Laika&Lizzy ;)

piet en gemarja van der plas

wat leuk om te lezen wat je in het verre kenia allemaal doet!!! ALS JE EVEN NIET WEET wie we zijn piet is een neef van je vader ( zaten altijd naast jullie op het strand bij willy noord, gaat er een lampje branden??)
we zullen je blijven volgen! knap hoor om dit allemaal te doen! veel succes met alles en leuk om je verhalen te lezen! gr gemarja piet en daan van der plas (de kegjes ha ha)